Officier van Justitie Financiële Ondermijning
OMdat jouw hart sneller gaat kloppen van het bestrijden van zware georganiseerde criminaliteit. OMdat jij je expertise en kennis wil inzetten of nóg verder wil verbreden. OMdat je de georganiseerde criminaliteit wil raken waar het om draait: geld.
Wat ga je doen?
Als Officier van Justitie met de portefeuille ‘financiële ondermijning’ leid jij complexe onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit en fraude. Jij staat aan het roer van (mega)zaken waarin alles draait om geld, macht en ondermijning. Als portefeuillehouder financiële ondermijning ontwikkel jij je tot dé specialist op het gebied van witwassen, underground banking en fraude. Of misschien ben je dat al.
Samenwerking staat centraal. We maken namelijk geen klassiek onderscheid tussen fraude en zware criminaliteit (Zwacri). Alles hangt samen – van financiële fraude tot brute geweldszaken. Jij staat midden in die realiteit. Je hoeft geen hardcore fraudeonderzoeker te zijn, maar je hebt wél lef om witwaszaken en faillissementsfraude aan te pakken.
In het domein van financiële ondermijning komen slimme informatietechnieken, het opsporen van crimineel geld en het ontmantelen van sleutelspelers samen. Dit domein is vol in beweging, waarin jij bijdraagt aan de te varen koers. De ene keer neem je de leiding en volg je reeds gebaande paden, de andere keer ontdek en ontwikkel je een nieuw te volgen pad.
Wie ben jij?
Met jouw achtergrond in de bestrijding van zware georganiseerde criminaliteit en/of fraude, of sterke affiniteit hiermee, leid je complexe strafrechtelijke onderzoeken, ook als ze lang duren en het uiterste vragen. Je schakelt moeiteloos tussen strategie en operatie waarbij je opsporingsmiddelen en alternatieve interventies slim en effectief in weet te zetten of stimuleren. In ieder onderzoek breng jij kwaliteit, inventiviteit en creativiteit samen.
Je werkt nauw samen met collega’s en ook ketenpartners, zowel binnen als buiten het OM. Door jouw ervaring ken je het krachtenveld waarin we opereren en gebruik je die kennis om maximale impact te maken.
Tot slot ben je goed in staat om met al deze kennis en ervaring de (politiek en/of media) gevoelige zaken te signaleren en hierover tijdig de ambtelijke lijn te informeren en geïnformeerd te houden. De zaken zijn niet zelden politiek- en persgevoelig. Gelet hierop zijn jouw voelsprieten voor (potentieel) gevoelige kwesties dus goed ontwikkeld!
Samengevat: je wordt volop uitgedaagd in deze rol, waarbij je op het grootste parket samen met betrokken collega’s werkt aan de bestrijding van criminele en financiële ondermijning.
Werken bij het Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim 6.000 medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Ook in talent en groei. Lees hier meer.
Over de afdeling
Je komt te werken bij Arrondissementsparket Oost-Nederland op de afdeling Onderzoeken. De afdeling Onderzoeken bevat de teams Ondermijning, 2 HIC teams en team Militaire zaken. In het cluster financiële ondermijning werken twee officieren van justitie en 4 parketsecretarissen. Het team van 30 mensen bestaat hoofdzakelijk uit ervaren officieren van justitie en parketsecretarissen die zich in clusters bezighouden met SOC (Serious Organised Crime), TGO’s, CTER, Mensenhandel en Cybercriminaliteit. Dankzij al deze specialismen is er veel van elkaar te leren, de kwaliteit is hoog. Het is een gezellig team, waarin collega’s op elkaar kunnen rekenen.
Het arrondissementsparket Oost-Nederland behelst de grootste regio van Nederland met ruim drie miljoen inwoners, 76 gemeenten, twee rechtbanken en vijf politiedistricten. Deze grootte maakt onze werkzaamheden erg veelzijdig: van zeer specialistische onderzoeken tot veelvoorkomende criminaliteit, vaak in een race tegen de klok. Wat je ook doet binnen ons parket en wie je ook bent, samen zetten we de schouders eronder en zetten we ons in voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Ben je benieuwd wat wij doen? Bekijk dan hier onze video.
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,5% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Bijzonderheden
- Het betreft een vaste aanstelling voor 36 uur per week
- Deze functie is ingeschaald op schaal 9 conform CAO Rechterlijke Macht (dit bedraagt minimaal € 6.684,71 en maximaal € 8.599,36 bruto per maand o.b.v. 36 uur per week)
- Het opvragen van referenties maakt onderdeel uit van de selectieprocedure
- Op deze functie is een veiligheidsonderzoek van toepassing
- De gesprekken zullen plaatsvinden in week 22 van 2025. We vragen je hiermee rekening te houden als je solliciteert.
Meer informatie
Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met Natasja van Collenburg (Teamleider ondermijning) via e-mail n.m.van.collenburg@om.nl of via 06 - 12744785.
Sollicitatieprocedure
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je na 6 mei contact opnemen met Harm Ronde (HR adviseur) via e-mail h.ronde@om.nl of via 06 - 21554051. Tot 6 mei 2025 kun je contact opnemen met Iris Piek (Recruitment Adviseur) via e-mail i.piek@om.nl of via 06 - 31134340.
Sollicitatiewijze
Je kan je sollicitatiebrief en cv uploaden tot en met 20-5-2025 o.v.v. vacaturenummer OM-4179 via de knop solliciteer hieronder.